TenneT Hoofdkantoor – BREEAM-NL certificering

Het BREEAM-NL certificeren van het Mariendaal Centre of Excellence (MCE)

Opdrachtgever: TenneT

TenneT is een nutsbedrijf en de eerste grensoverschrijdende elektriciteitstransporteur van Europa. Met 20.000 kilometer aan hoogspanningsverbindingen en 36 miljoen eindgebruikers in Nederland en Duitsland behoort TenneT tot de top 5 elektriciteitstransporteurs van Europa. De focus is gericht op de ontwikkeling van een Noordwest-Europese energiemarkt en op de integratie van duurzame energie. TenneT stelt haar transportnet op onpartijdige wijze beschikbaar voor elektriciteitstransporten en waarborgt de noodzakelijke balans tussen vraag en aanbod.

Tot op dit moment was TenneT gehuisvest in drie panden op Arnhems Buiten. Om de groei van de organisatie goed en efficiƫnt op te vangen koos TenneT voor de nieuwbouw MCE. Het MCE is door de BGB MCE bv (BGB) ontwikkeld. Bij de totstandkoming van het definitieve ontwerp had TenneT als huurder een toetsende rol. Het inbouwpakket wordt door TenneT zelf gerealiseerd. om dit naadloos te laten aansluiten op het casco kantoorpand zijn er diverse huurdersvoorzieningen doorgevoerd. In 2011 is het MCE verkocht aan de belegger Ping Proporties.

Voor TenneT is duurzaamheid van belang. Ondanks dat TenneT huurder is van het nieuwe gebouw, investeren ze zelf fors in duurzaamheid en laten dit bevestigen middels een BREEAM-NL certificering.
Adamasgroep draagt zorg voor het BREEAM-NL certificeren van het hoofdkantoor middels de rol van duurzaamheidsadviseur. (BREEAM-NL expert)
Het behaalde resultaat is een BREEAM-NL VERY GOOD.

 

Omvang:  
circa 34.000 m2 bvo
Soort:  
Nieuwbouw
Functie:  
Kantoor
Fase:  
Ontwerp/Realisatie
Periode:  
2011 - 2014
Opdrachtgever:  
TenneT
 

Certificering: BREEAM-NL ambitie: 3/4 sterren
expert: adamasgroep,
assessor: Jan Roersen, W4Y
Meer info MCE Tennet certificering zie onderstaande casestudy

TenneT Hoofdkantoor – BREEAM-NL certificering TenneT Hoofdkantoor – BREEAM-NL certificering TenneT Hoofdkantoor – BREEAM-NL certificering TenneT Hoofdkantoor – BREEAM-NL certificering

Referenties

EeStairs heeft een OUTSTANDING performance geleverd in haar benadering om op de bestaande fundamenten van een niet doorgegaan werk een architectonisch hoogstandje te realiseren wat ook aan de hoogste ...
fonQ realiseert een nieuw duurzaam DC te Utrecht en verdubbeld daarmee zijn capaciteit.
Het DC beslaat 25000 m2 en wordt onder BREEAM-NL gecertificeerd.
In Wroclaw (PL) wordt een van de grootste opslag en distributiecentra van europa gebouwd.