Hoofdkantoor Shimano Eindhoven gaat na BREEAM-NL nu voor WELL

Ambitie ‘Excellent’ op High Tech Campus

Het Japanse Shimano-concern is wereldwijd marktleider in de ontwikkeling en productie van fietscomponenten alsmede in de productie van vishengels en molens. Daarnaast produceert Shimano schoenen en voetenborden voor de roeisport. De Europese markt wordt grotendeels bediend vanuit het hoofdkantoor in Nunspeet waar ook het distributiecentrum gevestigd is.
Het Europees hoofdkantoor van Shimano wordt per 1 januari 2017 gevestigd op de High Tech Campus (HTC) in Eindhoven. Vanwege het groeiende belang van een internationaal geori├źnteerde businessomgeving, de aanwezigheid van jong talent en een sterke focus op innovatie kiest Shimano voor de HTC.

Het gebouw bevindt zich in het zuidelijk deel van de Campus te midden van het heidelandschap. Het gebouwvolume is verdeeld in drie volumes die onafhankelijk van elkaar bewegen. Dit is niet alleen van buitenaf zichtbaar maar ook vertaald naar de plattegronden. De entreehal op de begane grond is volledig ontworpen in glas. Door het open karakter ontstaat een sterke relatie met de groene buitenruimte. De centrale trap ligt in het snijpunt van de drie volumes, geplaatst in een vide, zodat de verdiepingen niet alleen fysisch, maar ook visueel contact met elkaar hebben. Verticale metalen gevellamellen beschermen het gebouw tegen opwarming door de zon en zorgen voor een lichte uitstraling. Door weerkaatsing van het licht naar binnen kan bespaard worden op het gebruik van kunstlicht. Voor het interieur ontwerp zijn warme materialen als hout gekozen voor een natuurlijke uitstraling in overeenstemming met het ecologisch karakter van de locatie en om een aangename werkomgeving te bereiken.

Bij de ontwikkeling van het het gebouw is rekening gehouden met de ambitie om een BREEAM-NL ‘excellent’ label te behalen. Het ontwerpteam heeft adamasgroep ingeschakeld om de BREEAM-NL aspecten te bewaken tijdens het ontwerp en de bouwfase.

 

Omvang:  
circa 4.800m2 BVO
Soort:  
Nieuwbouw
Functie:  
Kantoor
Fase:  
integraal ontwerp en realisatie
Periode:  
2016-2017
Opdrachtgever:  
Shimano Europe holding
 
Ontwerp:  
RAU
Ontwerpteam:  
VR bouwmanagement, , Goudstikker de Vries, Nieman, Huisman & Van Muijen, adamasgroep
Hoofdkantoor Shimano Eindhoven gaat na BREEAM-NL nu voor WELL Hoofdkantoor Shimano Eindhoven gaat na BREEAM-NL nu voor WELL Hoofdkantoor Shimano Eindhoven gaat na BREEAM-NL nu voor WELL

Referenties

EeStairs heeft een OUTSTANDING performance geleverd in haar benadering om op de bestaande fundamenten van een niet doorgegaan werk een architectonisch hoogstandje te realiseren wat ook aan de hoogste ...
fonQ realiseert een nieuw duurzaam DC te Utrecht en verdubbeld daarmee zijn capaciteit.
Het DC beslaat 25000 m2 en wordt onder BREEAM-NL gecertificeerd.
In Wroclaw (PL) wordt een van de grootste opslag en distributiecentra van europa gebouwd.