Even voorstellen… Thomas Degen

Wie ben je?
Thomas Degen, 26 jaar oud en een échte Arnhemmer. Na een commerciële studie bedrijfskunde ben ik afgestudeerd aan de master Urban Environmental Management aan de Wageningen Universiteit. Een fancy benaming voor milieukunde in de stedelijke omgeving. In mei dit jaar, twee maanden na het afronden van een stage bij het bouwkundig adviesbureau De Groene Grachten in Amsterdam, ben ik aan de slag gegaan als bouwkundig adviseur duurzaamheid bij de Adamasgroep. Terug op het oude nest Arnhem.

De wekker gaat! Hoe start jij je ochtend op?
Het is in de bouwsector een cliché, maar dat gebeurt natuurlijk met een bakkie.

Hoe ziet een “doorsnee” werkdag er voor jou uit?
Op werkdagen probeer ik zoveel mogelijk coronaproof op kantoor te zijn. Ik heb net een nieuw appartement waar ik een prima werkplek heb kunnen inrichten, maar ben toch een stuk liever onder de mensen.

Vanaf het eerste moment bij de Adamasgroep werk ik veel samen met mijn collega Tristan Nieuwenhuis. Wij zijn op hetzelfde moment begonnen en hebben een compleet andere achtergrond. Dit zorgt voor een interessante, maar vooral leuke samenwerking. Naast de gebruikelijke projecten werken wij ook samen aan procesverbeteringen binnen de organisatie. In samenwerking met de applicatieontwikkelaar SmartTrackers zijn wij een tool aan het ontwikkelen die het certificeringstraject voor alle betrokken partijen een efficiënter en overzichtelijker zou moeten maken. Mooi om hier samen aan bij te dragen!

Daarnaast ben ik ook bezig met het opzetten van markt- en klantonderzoek. Echt een tegeltjeswijsheid hé, maar meten is weten. Op basis van deze data en de softwaremogelijkheden van nu wil ik, samen met Adamasgroep, onze opdrachtgevers nóg beter gaan ondersteunen in hun bijdrage aan de transitie naar een groenere en gezondere gebouwde omgeving.

Adamasgroep, vertel?
Het is een leuke en gemotiveerde groep mensen bij elkaar. Er is veel kennis binnen de Adamasgroep over onderwerpen zoals gezondheid, circulariteit en duurzaamheid. Wij werken met een idealistische, maar vooral ook een realistische insteek. Olaf beschrijft ons vaak als een kennisinstituut op de hiervoor genoemde onderwerpen. Als je het zo ziet is het advies dat wij geven met betrekking tot certificeringen alleen een middel naar een hoger doel. Een certificering is dus alleen een manier om meetbaar te maken in hoeverre de juiste keuzes worden gemaakt.

Wat kunnen we van jou als Adamas’er verwachten?
Enthousiasme en initiatief. Ik ben iemand die niet graag stil zit en op zoek is naar hoe zaken beter opgepakt kunnen worden. Steeds beter vind ik een goed levensmotto. Laten we samen de wereld stukje bij beetje een betere plek maken!

Hoe omschrijf jij jouw rol?
Mijn bijdrage ligt voornamelijk in het ondersteunen van de projectleiders op het gebied van BREEAM-certificeringen. Hierbij ontstaat een goede wisselwerking. Ik kan hen ontzorgen in de werklast en tegelijkertijd steek ik veel op van de door hun opgedane werkervaring. In de loop van de tijd zal dit verschuiven richting het aansturen van een bouw- en/of projectteam om een goed gebouw te bouwen en het BREEAM-NL certificaat te behalen. Verder is er dus ook ruimte binnen de Adamasgroep voor eigen initiatief. Hier heb ik een aantal projecten opgepakt waar ik veel energie van krijg: de eerder genoemde software tool en het markt- en klantonderzoek.

Wat heb je met gezondheid, circulariteit en duurzaamheid?
Het is de toekomst van mijn en de daaropvolgende generaties. Hoe mooi is het dat ik daaraan bij kan dragen?

Hoe ziet de toekomst eruit?
We zullen steeds meer leren over gezondheid, circulariteit en duurzaamheid in de gebouwde omgeving. De ideale situatie is dat ons werk overbodig wordt. Dat betekent dus dat alle milieu- en gezondheidsproblematiek is opgelost.

Welk project zou je in de toekomst graag nog eens willen begeleiden?
De projecten waar ik op dit moment voornamelijk aan werk zijn grote distributiecentra met een aangebouwd kantoor. Het zijn grote en leerzame projecten, voornamelijk omdat ze een relatieve voorsprong op het gebied van gezondheid, circulariteit en duurzaamheid hebben op ontwikkelingen in bijvoorbeeld de woningbouw.

In de toekomst zou ik graag vergelijkbare projecten oppakken bij een onderwijsinstelling of de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk. Een maatschappelijk project dus, dichter bij de mensen. Daarnaast vind ik het ook interessant om een internationaal project op te pakken. Tijdens mijn studie heb ik met plezier onderzoeksprojecten gedaan in bijvoorbeeld Italië en Spanje. Als deze kans komt zal ik hem met beide handen aangrijpen!

Maar naast je werk doe je vast ook nog wel andere dingen, toch?
Ik heb meer abonnementen bij een sportvereniging dan het aantal potjes tafeltennis die ik hier bij de Adamasgroep verloren heb. Naast pilates, de sportschool en de hockeyclub ben ik tegenwoordig ook te vinden op de Edese golfclub.

En last but not least: het leven bestaat niet alleen uit werken. Wat zou je samen met je team nog eens willen doen?
De bedrijfsuitjes zijn ontzettend leuk bij de Adamasgroep. Tot nu toe bestonden deze uit een sportieve activiteit, vaak gevolgd door een uitstekende maaltijd. In de toekomst lijkt het mij leuk om samen een uitstap te maken naar het buitenland om te kijken hoe zij omgaan met gezondheid, circulariteit en duurzaamheid in de gebouwde omgeving.

Wil je persoonlijk kennismaken met Thomas? Stuur dan een e-mail naar thomas.degen@adamasgroep.nl. 

Referenties

Onlangs ontving Bieze Food Group het BREEAM-NL Outstanding-certificaat (5-sterren) voor de gerealiseerde uitbreiding van haar distributiecentrum. Het BREEAM certificaat wordt afgegeven voor gebouwen d ...
Een toekomstbestendig gebouw waarin duurzaamheid, vakmanschap en innovatie als rode draad zullen blijven gelden als fundament voor het bouwen, onderhouden en restaureren van leef- en werkomgevingen.
Van zichtbaarheid en innovatieve mogelijkheden tot co-creatie. Met de nieuwbouw van de fysieke en virtuele werkplek komen de 5 pijlers van Bolidt samen: ontwikkelen, productie, marketing, sales en app ...