Even voorstellen… Peter-Paul Smits

Wie ben je?
Peter-Paul Smits, al weer hard onderweg naar de 48 jaar. Na diverse woonplaatsen in mijn kinder- en jeugdjaren ben ik voor mijn studie Bouwkunde in Arnhem komen wonen. Niet meer weg gegaan, de stad bevalt mij prima. Ik woon al heel wat jaren in het nieuwe stadsdeel Schuytgraaf. Heerlijk wonen, bijna een dorp op zich. Een normale week (dus buiten corona gerekend) staat voor mij bol van de sport. Vooral volleybal en af en toe squash en daarnaast de ondersteuning bij de sportactiviteiten van mijn 2 kinderen.

De wekker gaat! Hoe start jij je ochtend op?
Dat is vooral afhankelijk van het wel/niet aanwezig zijn van mijn kinderen (ik ben gescheiden, we hebben een prima co-ouderschap). Zijn ze er; dan gaat de wekker om 06:45 uur en zorg ik dat de kinderen, met boterhamen en al, op tijd op school zijn. Onder het genot van een vers bakkie koffie, dat wel. Zijn de kinderen er niet dan gaat het allemaal iets minder hectisch. En natuurlijk wel eerst koffie. Boterhammen smeren en naar kantoor. Meestal eet ik mijn ontbijt in de auto…

Hoe ziet een “doorsnee” werkdag er voor jou uit?
Zijn die er? Ook hier is corona redelijk bepalend geworden. Het aantal projectbezoeken is sterk afgenomen, het aantal video-calls is daardoor een veelvoud geworden. Tussen deze momenten is mijn dag gevuld met telefoongesprekken met uitvoerende partijen, collega’s en opdrachtgevers, allemaal project-inhoudelijk. Verder ben ik vooral bezig met schrijven van verantwoordingen en het controleren en vergaren van bewijslast. Ik ben relatief vaak op kantoor, geheel corona-proof, omdat ik daar graag ben. Zo heb ik met enkele andere collega’s die er ook regelmatig zijn toch persoonlijk contact. En een potje ping-pong mag natuurlijk niet ontbreken!

Adamasgroep, vertel?
Ik ben eigenlijk vanuit mijn studie Bouwkunde direct in het projectmanagement beland, vooral retail gerelateerd. Tijdens de bouwcrisis klapte ook (het bouwen voor) de retailmarkt ineen. Dat kostte mij mijn baan. Gelukkig vrij snel weer een nieuwe baan kunnen vinden, daarbij kwam ik in aanraking met duurzaamheid. Bijvoorbeeld ook ecologie; dat was een eyeopener, bleek later. Na nog wat andere dienstverbanden heb ik voor mijzelf de balans opgemaakt. Mijn volgende baan moest voor mij meer intrinsieke motivatie bevatten, namelijk meer gericht op duurzaamheid: “There’s no planet B”. Adamasgroep sluit daar voor mij perfect op aan.

Wat kunnen we van jou als Adamas’er verwachten?
Ik ben een open en eerlijk persoon, allergisch voor leugens en bedrog. Zo ben ik in omgang ook. Ik heb natuurlijk in mijn werkzame leven wel een weg gevonden in het zakelijk communiceren. Ik heb in mijn carrière al aan alle mogelijke kanten van de tafel gezeten, de verhoudingen (en de daarbij behorende belangen) zijn geen geheim meer voor mij. Het behartigen van zijn/haar belangen mag een opdrachtgever dus van mij verwachten, en dat zal ik ook naar eer en geweten nastreven. Inmiddels ben ik ook BREEAM-assessor; ook weer een positie waar levens- en werkervaring een welkome toevoeging is.

Hoe omschrijf jij jouw rol?
Mijn rol als expert is sturing geven aan het projectteam om het geambieerde BREEAM-certificaat te behalen. Dit kan zijn als adviseur van de opdrachtgevende partij, maar ook aan de zijde van een uitvoerende aannemer. De intensiviteit hiervan hangt af van het ambitieniveau en van de mate van ervaring met BREEAM van de betrokken contractpartijen. In alle gevallen ben je enorm breed betrokken bij een project, op vele vakgebieden.

Wat heb je met gezondheid, circulariteit en duurzaamheid?
Ik ben van huis uit eigenlijk opgevoed vanuit de gedachte dat je verspilling moet voorkomen. Dat kwartje viel op latere leeftijd; als je jezelf dingen tegen je kinderen hoort zeggen die voortkomen uit je opvoeding… Heel basic; licht uitdoen, afval goed scheiden, degelijke spullen kopen (ik heb serieus nog nooit iets besteld via AliExpress), rommel niet op straat gooien, etc.

Ik ben ook zo’n ‘gekkie’ die rondom mijn huis de rommel van anderen, zwervend afval, opruimt…

Hoe ziet de toekomst eruit? 
Mijn kinderen de best mogelijke start geven in hun zelfstandige leven. Zelf het goede voorbeeld geven: “Pratice what you preach”.

Welk project zou je in de toekomst graag nog eens willen begeleiden?
Ik heb geen specifieke voorkeur. Ik word blij van projecten waarbij de betrokken partijen een gezamenlijk duurzaam doel nastreven.

Maar naast je werk doe je vast ook nog wel andere dingen, toch?
Oké, we negeren ff het bestaan van corona… Zoals gezegd sport ik erg veel. Heerlijk, vooral iets met een bal(letje). Fanatiek ben ik dan best wel, maar sportief verliezend. Althans dat vind ik zelf… Volleybal speel ik op 2e divisie niveau, dat kan (op mijn leeftijd vooral) niet zonder de nodige trainingsuren. Daarnaast ben ik hulptrainer bij het voetbalteam van mijn zoontje en ben ik trouw supporter langs de lijn bij de hockey van mijn dochter.

Onder de huidige maatregelen ziet alles er natuurlijk anders uit. Dus probeer ik de saaie kant (hardlopen/fietsen) van sportief bezig zijn ook te doen. Dat lukt niet altijd, het is gewoon niet mijn ding. Verder vind ik klussen in en om het huis erg leuk om te doen. Maar ja, het is inmiddels wel zo’n beetje klaar.

En last but not least: het leven bestaat niet alleen uit werken. Wat zou je samen met je team nog eens willen doen?
Alles waar een zekere mate van competitie, in combinatie met lichamelijke inspanning, bij komt kijken vind ik leuk. Op een leuke manier elkaar gek maken zal ik niet nalaten… dus het mag van alles zijn. Laatst hebben we ‘pitch en putt’ gedaan, dat was erg leuk. Er was sprake van een tafeltennis clinic van een professioneel tafeltennisser. Ook een fijn vooruitzicht!

Wil je persoonlijk kennismaken met Peter-Paul? Stuur dan een e-mail naar peterpaul.smits@adamasgroep.nl. 

Referenties

Onlangs ontving Bieze Food Group het BREEAM-NL Outstanding-certificaat (5-sterren) voor de gerealiseerde uitbreiding van haar distributiecentrum. Het BREEAM certificaat wordt afgegeven voor gebouwen d ...
Een toekomstbestendig gebouw waarin duurzaamheid, vakmanschap en innovatie als rode draad zullen blijven gelden als fundament voor het bouwen, onderhouden en restaureren van leef- en werkomgevingen.
Van zichtbaarheid en innovatieve mogelijkheden tot co-creatie. Met de nieuwbouw van de fysieke en virtuele werkplek komen de 5 pijlers van Bolidt samen: ontwikkelen, productie, marketing, sales en app ...