Even voorstellen… Olaf Buter

Wie is Olaf?
Geboren in Duitsland, gestudeerd in Nederland en Italië en mijn familie zit in Frankrijk. Sinds de basisschool wist ik al wat ik wilde gaan doen: huizen bouwen. Uiteindelijk ben ik in 1992 als architect afgestudeerd aan de Technische Universiteit Eindhoven en aan de Universiteit van Florence. Waarschijnlijk bekijk ik de Nederlandse samenleving dan toch uit een iets andere invalshoek en zie ik juist hoe mooi en goed we het eigenlijk hebben.

Na vele internationale omzwervingen bij grote internationale bouwondernemingen heb ik in 2001 Adamasgroep opgericht. We hebben ons de afgelopen jaren steeds meer gespecialiseerd heeft op het gebied van duurzaam en gezond ontwikkelen van vastgoed. Om die reden zijn we ook één van de founding partners van de DGBC en de BBI. Nu de circulaire economie ook steeds meer aandacht vraagt wordt ons vakgebied alleen maar interessanter.

De wekker gaat! Hoe start jij je ochtend op?
Tja, als je veel reist zit je veel in de auto. Tegenwoordig door de coronamaatregelen zijn de afspraken minder geworden, maar sta ik nog steeds vroeg op. Ontbijt eigenlijk met een kop koffie en ga dan met een vrolijk gevoel op weg naar de uitdagingen die de dag weer brengt.

Hoe ziet een “doorsnee” werkdag er voor jou uit?
Mijn zoon zegt weleens dat ik alleen maar praat en zeg wat er anders kan of gedaan moet worden. Ik denk dus dat ik veel aan de telefoon hang, e-mails schrijf en in vergaderingen of bijeenkomsten zit om uitleg te geven aan deze aard van bouwen.

Adamasgroep, vertel?
Adamasgroep is opgericht met als doel om proces en inhoud meer te koppelen. Adamas betekent in oud Grieks ‘diamant’ wat staat voor waardevast, eeuwigdurende waarde en betrouwbaar. Het ontdekken van de waarde die elke ruwe diamant in zich heeft, dat eruit halen, vormgeven en het bewerken is wat ik nog elke dag als uitdaging zie in ons boeiende vakgebied van de bouw.

Samen met mijn team willen we ons ontwikkelen tot één van de meest toonaangevende adviesbureaus, die onze klanten bijstaan in het realiseren van hun High Potential Buildings. Dat wil zeggen gebouwen die staan voor een gezonde leef- en werkomgeving en zijn op een verantwoorde en circulaire wijze opgezet. Uiteraard naast de tegenwoordig niet meer weg te denken duurzaamheidsmaatregelen.

Wat kunnen we van jou als Adamas’er verwachten?
Ons team bestaat uit mensen die je op een pragmatische wijze ondersteunen bij het verantwoord realiseren van vastgoedambities. Geld verdienen blijft belangrijk, want zonder verdienmodel is er geen duurzame toekomst. De termijnen die hiermee gemoeid zijn spelen natuurlijk een rol in dit spel, maar duurzaamheid is niets meer dan een slechte vertaling van sustainability. Een betere vertaling is volhoudbaarheid. Dat levert ook vaak het beste verdienmodel op.

Hoe omschrijf jij jouw rol?
Mijn rol is formeel DGA, maar ik zie mij meer als motivator van mijn mensen en werk ook het liefste in het veld. Het geeft mij energie als we wat teweeg brengen en de verwarring omslaat in herkenning en iedereen enthousiast de vakgebieden van gezondheid, duurzaamheid en circulariteit oppakt.

Wat heb je met gezondheid, circulariteit en duurzaamheid?
Simpel gezegd is de vraag of je een onderdeel wenst te zijn van de vervuiling of van de oplossing. Wij zijn de eerste generatie die weten dat we de aarde aan het opeten en vernietigen zijn en ook de eerste die er wat aan kunnen doen. Dit klinkt wellicht belerend, maar voor mij is het niet meer dan logisch dat de keuze die je nu neemt invloed heeft op de toekomst van mijn kinderen. En die gun ik het beste.

Hoe ziet de toekomst eruit? 
Nu we vele mooie duurzame projecten onder BREEAM-NL, BREEAM international, LEED of DGNB hebben mogen certificeren, ligt de huidige focus door de ESG’s van de bedrijven steeds meer op de gezondheid van de medewerker. Gelukkig maar! Ook Nederland krijgt steeds meer aanvragen voor een WELL certificering waar we ons volledig op richten. Daarnaast komt het circulaire bouwen ook steeds meer op, waar we allen nog worstelen met een goede definitie ervan.

Welk project zou je in de toekomst graag nog eens willen begeleiden?
Een gezond, circulair en duurzaam zorgcentrum of een onderwijslocatie. Door de subsidies is de wereld van duurzaam bouwen terecht gekomen in de commerciële sector wat uiteraard een prima boost geeft aan deze insteek van bouwen. Echter juist voor de sociaal maatschappelijke sector, waar gezondheid feitelijk het meest gevraagd wordt, is het zeer hard nodig om een omslag te maken in deze sector van bouwen. Maar ik heb goede hoop dat dit op korte termijn gaat lukken.

Maar naast je werk doe je vast ook nog wel andere dingen, toch?
Jazeker, gelukkig wel! Een gezonde geest hoort in een gezond lichaam. En ook al sport ik te weinig, loop ik veel, speel graag een potje golf om tot rust te komen en reis ik veel. Het geluk van een mooie combinatie van (inter)nationaal werken, waardoor je ook vele mooie steden kunt bezoeken. Daarnaast geniet van de vele culturele en uiteraard verantwoorde lekkernijen. Kortom, ik ben ook een Bourgondiër.

En last but not least: het leven bestaat niet alleen uit werken. Wat zou je samen met je team nog eens willen doen?
Een mooi sportief moment met elkaar, waarin rust en bezinning worden geprikkeld. Een competitief moment samen, wat uiteraard afgesloten wordt met een eenvoudige doch uiterst voedzame maaltijd.

Aan wie geef jij het stokje door?
Anna Buter, mijn dochter, en sinds een klein jaar ook werkzaam voor Adamasgroep.

Wil je persoonlijk kennismaken met Olaf? Stuur dan een e-mail naar olaf.buter@adamasgroep.nl. 

 

 

Referenties

Een toekomstbestendig gebouw waarin duurzaamheid, vakmanschap en innovatie als rode draad zullen blijven gelden als fundament voor het bouwen, onderhouden en restaureren van leef- en werkomgevingen.
Van zichtbaarheid en innovatieve mogelijkheden tot co-creatie. Met de nieuwbouw van de fysieke en virtuele werkplek komen de 5 pijlers van Bolidt samen: ontwikkelen, productie, marketing, sales en app ...
Met innovatieve bouwmethodes en milieubesparend bouwen is het pand klaar voor de toekomst!